| Projekt |
| Naziv projekta |
Ekošola |
| Časovni okvir/trajanje projekta |
Šolsko leto 2025/26 |
| Cilji projekta (kaj želimo doseči splošno glede na vizijo šole in vrednote ter katere konkretne rezultate želimo doseči) |
- Ozaveščanje dijakov s področja ekoloških vsebin preko Eko kotička.
- Ohranitev ekozastave – izvedemo vsaj 5 projektov programa Ekošole.
- Urejanje okolice doma in vrtov.
- Oblikovanje in dvigovanje eko vrednot in okoljske ozaveščenosti pri dijakih.
- Učenje prepoznavanja in reševanja okoljskih problemov.
- Aktiviranje čim več dijakov za urejanje in vzdrževanje urejenosti okolice doma ter sodelovanje pri eko aktivnostih.
- Varčevanje z vodo in elektriko: navajanje na smotrno porabo vode in elektrike pri vsakodnevnih aktivnostih.
- Nove ozaveščevalne nalepke v kopalnicah in hodnikih.
- Pripravljati nove jedi iz neporabljene hrane z namenom, da čim manj hrane zavržemo in sodelovati na natečaju Reciklirana kuharija.
- Postavitev in okrasitev stojnice s prikazom lastnega dela na sejmu Altermed v Celju in Narava zdravje v Ljubljani.
- Sodelovanje z zunanjimi strokovnjaki za ohranjanje narave ali s področja ekološkega kmetijstva.
- Sodelovanje z Mrežo zdravih šol, Projektom BITI, s STAŠ ter z mestno občino Ljubljana (projekt Prostorož)
- Permakultura: ekološka pridelava hrane, lokalna pridelava (nabava) hrane, zmanjševanje odpadkov hrane, vzdrževanje permakulturnih korit, vzgoja lastnih sadik.
- Varnost: skrb za ločevanje odpadkov, ugašanje luči in zapiranje pip.
|
| Oblike evalvacije projekta (kako se bo ugotovilo ali so bili cilji doseženi tako splošni kot konkretni) |
- Izpolnjen ekoportal in potrjena povratna informacija
- Za vsako dejavnost poročilo in 2 fotografiji
- Spremljanje števila dijakov, ki sodeluje pri aktivnostih
- Izvedba izbranih razpisanih projektov in aktivnosti Ekošole
- Podpisane Eko dicarske zaveze pri novincih
- Urejene visoke grede in korita
- Izdelani plakati, opremljena stikala, pipe in koši z nalepkami
- Urejen ekozdrav kotiček
- Postavljene razstave in stojnice sadik
- Izdelani novi recepti
- Izvedene degustacije
|
| Nosilec projekta in sodelujoči |
Karmen Slana, Renata Struna, Barbara Erjavec, Miha Maver, Miha Indihar, Neža Ahčin, Olivija Slivnjek, Tjaša Strmšek, Mihaila Hardi Vitorović, Maruša Avsec Marn, Gregor Kuhar, Primož Vresnik, Mira Narobe, Nataša Kuhelj Rožac, Saša Setničar Jere, Marko Omerzel, Andrej Hribar in dijaki |
| Ocena vrednosti in financiranje projekta (lastna sredstva, MŠŠ, EU strukturni skladi…) |
lastna sredstva |
Kratek opis projekta:
- Izvedba projektov, ki so določeni z LDN-jem, Ekošole: Altermed; Hrana ni za tjavendan; Odpadkom dajemo novo življenje; Šolska vrtilnica, Ne zavrzi oblek, ohrani planet; Biotska pestrost in voda;
- Redna mesečna srečanja eko predstavnikov in poročanje le teh na sestankih vzgojnih skupin;
- Mesečno spreminjanje in urejanje ekokotička;
- Udeležba na sejmih Narava zdravje in Altermed;
- Sodelovanje s STAŠ-em na področju vrta, izmenjave oblačil in urejanje prostora;
- Navajanje na smotrno porabo vode in elektrike v vsakdanjem življenju;
- Sprotno odnašanje in razvrščanje odpadkov;
- Podpis Ekozaveze, razdelitev obeskov za ključe iz reciklirane plastike ter steklenk DIC je svet in spodbujanje uporabe le-teh (posledično zmanjšanje uporabe plastenk);
- Organizacija enega ali več predavanj, delavnic strokovnjakov s področja ekologije in varovanja okolja za dijake;
- Ogled botaničnega vrta, izlet na Golovec, Šišenski hrib, Ljubljanski grad;
- Obeležitev tedna Brez zavržene hrane in odpadkov ter Tradicionalni slovenski zajtrk;
- Organizacija in izvedba dneva Dneva vode in Zemlje;
- Pripraven semen iz plodov, vzgoja sadik in saditev sadik na Dicarski vrt in razdeljevanje med dijake, zaposlene, mimoidoče in širšo lokalno skupnost;
- Izvedene 3 letne akcije, ki povezujejo kuhanje in vrt ali recikliranje
- Kuharske delavnice celo leto;
- Dokončna ureditev učilnice v naravi pred stavbo A in načrtovanje nove pred stavbo B;
|